Turşuya Şeker Neden Konur?
Turşu yapılırken lezzetli ve kıvamında olması için kullanılan bazı tüyolar vardır. Bunlardan birisi de turşuya şeker koymaktır. Peki, turşuya neden şeker konur? Bundan bahsedeceğiz.
Enfes turşular yapmak istiyorsanız, bu yazı size oldukça faydalı olacak. Şekersiz turşu olur mu? Turşuya şeker konmazsa ne olur? Bütün detaylarıyla öğreneceksiniz. Harika bir turşu için mükemmel bir püf noktanın ayrıntılarını öğreneceksiniz.
Turşuya Şeker Neden Konur?
Lezzetli ve güzel bir turşu için birçok kişi turşusuna şeker koymayı ihmal etmiyor. Peki turşuya neden şeker konur? Bunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Turşuya şeker koymanın birçok nedeni vardır. Bunları sizlere sıralayacağız. Siz de bu durumlara karşılık turşunuza neden şeker koymanız gerektiğini öğreneceksiniz. İşte turşuya şeker koyulma nedenleri...
1- Asit Dengesi
Turşuya şeker neden konur? Elbette bunun en temel sebebi turşunun asit oranını dengelemektir. Turşu olmaya başlarken asitlenme meydana gelir. Bu asitletmenin rahatsız edici olmasını engellemek, asit oranını dengelemek için bir miktar şeker koyulması mühim bir konudur.
2- Kıvam
Turşuya şeker koyma sebeplerinden birisi de kıvamdır. Çoğu zaman turşunun aşırı sert olmasının sebebini kullanılan sebzeden olduğunu düşünürüz. Ancak bu durumun kaynağı şeker kullanılmamasıdır. Çok sert bir turşuya sahip olmamak, daha kıvamlı bir turşu yapmak için belli bir miktar şeker kullanmak faydalıdır. Ancak unutmayın! Burada ne kadar şeker kullanılması gerektiği önemlidir. Bu miktardan sizlere birazdan bahsedeceğiz.
3- Tatlandırması
Turşuya şeker neden konur? Sorusunun yanıtlarından birisi de tabi ki tatlandırmayla ilgilidir. Turşunuzun aşırı ekşi olmasını istemiyorsanız, iyi bir denge sağlamak adına bir miktar şeker kullanmak önemlidir. Limon tuzu kullandıysanız özellikle bu dengeyi korumak önemlidir. Çok az miktarda şeker koymak tat dengesini koruyacaktır. Aşırı ekşinin önüne bu şekilde geçebilirsiniz.
Bunun ardından turşuya şeker konmazsa ne olur? Ne kadar şeker koyulmalı? Detaylarından bahsedeceğiz.
Turşuya Şeker Konmazsa Ne Olur?
Konuyu araştıranların en sık sorduğu sorulardan birisi de şekersiz turşu olur mu? Ya da turşuya şeker konmazsa ne olur? sorusudur. Tabii ki şekersiz de turşu yapılabilmektedir. Hatta bazı durumlarda hususi şeker konulmuyor. Özellikle turşusunu çok sert veya ekşi sevenler şeker koymuyor.
Limon yerine sirke ile kurduysanız turşunuzu, şeker kullanmadığınız da büyük bir fark olmayacaktır. Ancak bu asit dengesini etkilediği için daha asitli bir turşuyu göze almanız gerekiyor. Asit, tat ve kıvam dengesi için turşuya şeker koymak önemlidir.
Turşuya Şeker Ne Kadar Konur?
İyi bir turşu kurmak için şeker atmanın öneminden bahsettik. Turşuya şeker neden konur? Öğrendiğinize göre turşuya şeker ne kadar konur konusuna geçebiliriz. Turşunuzun büyüklüğüne göre kullanacağınız şeker miktarı değişiklik göstermektedir. Örneğin 1 litrelik bir turşu için 2 - 3 küp şeker koymanız yeterli olacaktır.
Şeker koyarken aşırı koymamanız gerekir. Turşunuzun boyutuna göre doğru oranı ayarlayarak şekeri turşunuza ilave edebilirsiniz. Turşuya şeker neden konur? Ne kadar konur? Sorularının yanıtını verdiğimize göre işinize yarayacak diğer bazı önemli tüyolardan daha bahsedebiliriz.
Turşu Nasıl Kurulur?
Turşuya şeker neden konur? Sorusunu yanıtladıktan sonra gelelim en basit ve sağlıklı şekilde nasıl turşu kurabileceğinize... En özet şekilde turşu kurmak için adımlar şunlardır:
- Sebzelerinizi iyice yıkayın ve doğrayın. Salatalıkları dilimleyin, havuçları çubuk şeklinde kesin, biberleri halka halka doğrayın. Büyük sebzeleri küçük parçalara bölün. Böylelikle daha iyi mayalanacaktır.
- Turşu suyunuzu hazır hale getirmelisiniz. Örneğin 1litre suya, 1 su bardağı sirke ve 2-3 yemek kaşığı tuz kullanılabilir. Karışımı ısıtarak tuzu eritin. Sarımsak, hardal tohumu, kişniş tohumu, defne yaprağı gibi baharatları turşu suyuna ekleyin.
- Sebzeleri kavanoza sıkıca yerleştirin ve turşu suyuyla tamamen kaplayın.
- Kavanozu kapatın ve oda sıcaklığında 1-2 gün bekletin. Turşunuzu 1-2 hafta serin ve karanlık bir yerde saklayın.
Turşu Yaparken Bunlara Dikkat!
Turşuya neden şeker konur? Sorusunu yanıtladıktan sonra turşu yaparken önemli bazı dikakt etmeniz gerekenleri sizlere sıraladık. Lezzetli ve güzel bir turşu yapmak için şu noktalara dikkat etmelisiniz:
- Kullanacağınız malzemelerin tazeliği önemlidir. Bayat, yumuşamış bir sebzeden yapacağınız turşunun tadı çok iyi olmayacaktır. Kullanacağınız sebze veya meyve sert olmalıdır ki çıtır çıtır bir turşu yapabilesiniz.
- Tercih ettiğiniz sebze veya meyvenin düzgünce temizlenmesi önemlidir.
- Turşunuz için kullanacağınız temel malzemelerden birisi olan tuzun kaya tuzu olması gerekir.
- Yukarıda turşuya kullanacağınız şeker oranının öneminden bahsettik. Turşunun yapımında en önemli malzemelerden olan tuzun kullanım oranı da çok önemlidir. Kullandığınız boya göre tuz ayarınızı iyi yapmalısınız. Aşırı tuz ya da aşırı az tuz turşunun iyi olmasını engelleyecektir.
- Turşunuzu yaparken kullanacağınız kavanozun cam olması sağlığınız ve turşunun lezzeti için önemlidir. Ayrıca kapağının hava almayacak şekilde kapandığından emin olmalısınız. Turşunuzu başarılı bir şekilde yaptıktan sonra iyi kapatamadıysanız ve hava aldıysa, turşunuz bozulacaktır.
- En son olarak mutlaka dikkat etmeniz gereken konu turşunuzu muhafaza ettiğiniz yerdir. Kuru, karanlık ve olabildiğince serin bir yerde turşunuzu muhafaza etmelisiniz. Güneş ışığına ve ısıya maruz kalan bir turşu lezzetini ve kıvamını kaybedecektir.
Bu gibi noktalara dikkat ederek turşunuzu en iyi şekilde kurabilirsiniz. Turşuya şeker neden konur? Artık öğrendiniz. Sizin özellikle kullandığınız püf noktalar neler? Yorum atabilirsiniz!